Mersin’de Bozyazı ilçesinde bulunan Arsinoe Antik Kenti’nde, ziyaretçilerin kolay ulaşımı ve rahat dolaşımını sağlamak için çalışma başlatıldı.
Bozyazı Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kesin korunacak hassas alan olarak belirlenen ve Maraş Tepesi olarak da bilinen Arsinoe Antik Kenti'nde çalışmalar sürüyor. Anamur Müze Müdürlüğü tarafından Bozyazı'da, yapıların görünürlüğünü ortaya çıkarmak, antik kentin ziyaretçiler tarafından ziyaret edilebilmesi ve ulaşımın sağlanması için bitki temizliği çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. Çalışmalar tamamlandığında antik kente ulaşım kolaylaşırken, ziyaretçiler de ören yerinde daha rahat dolaşabilecek.
DENİZE HAKİM BİR TEPE ÜZERİNDE YER ALIYOR
Arsinoe Antik Kenti, Maraş mevki olarak bilinen yerde denize doğru burun biçiminde uzanan hakim bir tepe üzerinde yer almaktadır.
Mersin Müzesi’nde sergilenen yazıtta, şehrin ilk kez İ.Ö. 270 yıllarında Aspendoslu Aetos’un zamanında kurulduğu anlaşılmaktadır. Aetos’un, Mısır kralı II. Ptolemais’in karısı aynı zamanda kızkardeşi adına kurduğu bu kent, kral, karısı ve kız kardeşinin “Kutsal Kenti” olarak anılmıştır. Akdeniz kıyılarında kurulan birçok şehre Arsinoe adı verilmiştir. Bilinen dört Arsinoe antik kenti içinden Bozyazı’da bulunan Arsinoe kenti, II. Arsinoe adına inşa edilmiştir. Yazıtta komşu kent Nagidos’la aralarında çıkan sınır anlaşmazlığının giderildiği ve iki nüsha hazırlanan yazıtın Nagidos’ta Afrodit Tapınağı’na, Arsinoe’de ise kapalı kutsal bir alana yerleştirildiğinden bahsedilmektedir.
Doğu -batı limanları bulunan Arsinoe’nin çevresinde arazinin eğimine uyan kale surları yer almaktadır. Bunlardan kulelerle takviyelendirilmiş olan batı duvarları oldukça sağlam durumdadır. Antik kent içinde birçok yapı kalıntısı tamamen tahrip olmuştur. Anemurium’da gördüğümüz mezar yapılarını andıran iki katlı, tonozlu, bazılarının üst örtülerinin mozaiklerle süslü olduğu mezar yapıları burada da dikkat çekmektedir. Erken Bizans Dönemi’ne ait sadece temel izleri kalmış üç kilise tespit edilmiştir. Ören yerinin kuzeydoğusunda bulunan kilise ile doğusunda bulunan kesme ve moloz taştan inşa edilmiş bazilika, plan özelliklerini koruyarak zamanımıza kadar gelmiştir.