Ahmet Akın

Ahmet Akın

DAĞCILIK İRADE GELİŞTİRMENİN MÜKEMMEL BİR YOLUDUR


 

Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir

MTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi 

 

Dağa tırmanmak tüm vücudunuz için harika bir egzersizdir. Güç, dayanıklılık ve koordinasyon gerektirir. Üstelik çok eğlenceli! Dağcılık mükemmel bir aerobik egzersizidir. Araştırmalar, tip II diyabet, kalp hastalığı, obezite ve kanser gibi kronik hastalıkların semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Dağcılık irade geliştirmenin mükemmel bir yoludur. Her gün dağlara tırmanmak kolay bir iş değil, ancak her birinin zirvesine çıktığınızda hissettiğiniz mutluluk ve başarı duygusu bağımlılık yaratıyor. Dağcılık sırasında zorluklarla doğrudan yüzleşmek zorunda kalırsınız, bu da gücünüzün yanı sıra kararlılığınızı da sınar; özellikle de saatlerce tırmanıyorsanız ve pes etmek istiyorsanız. İşte o zaman irademizin gerçekte ne kadar güçlü olduğunu keşfederiz. Bir şeyi arzulamak kolaydır ama onu gerçeğe dönüştürmek zaman ve çaba gerektirir. 

Halihazırda en iyi fiziksel kondisyona sahip olmadığınız sürece çoğu uzman, tırmanıcı ve yürüyüşçülerin vücutlarını yolculuğa hazırlamak için en az üç ay harcamalarını tavsiye ediyor. Bu eğitim, keşif gezisinde başarı ve güvenliği sağlamaya yardımcı olmak için esneklik egzersizleri, kardiyovasküler egzersizler ve kuvvet antrenmanlarının bir kombinasyonunu içermelidir.

Yürüyüşçüler ve dağcılar tanışmak için harika insanlardır. Olumlu, dışa dönük ve son derece misafirperver olma eğilimindedirler; bir dağın tepesine ulaşarak doğanın güzelliğini takdir etme gibi benzer hedefleri paylaşırlar. Bu muhteşem yerlerde birlikte vakit geçirdiğinizde muhtemelen ömür boyu sürecek arkadaşlar edineceksiniz. Trekking veya tırmanma konusunda yeniyseniz, dağ kulüpleri, yürüyüş grupları ve sosyal medya platformları aracılığıyla bir yürüyüş ortağı bulmak kolaydır.

Yürüyüş ve dağ tırmanışı yalnızca fiziksel sağlığınızın farklı yönlerini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda zihinsel durumunuzu da iyileştirir. Araştırmalar, grup halinde açık hava etkinliklerine katılmanın, genellikle kaygı ve depresyonla bağlantılı olan, kendine ilişkin karamsar ve tekrarlayan düşünceleri marjinal olarak azalttığını göstermiştir.

Dağa tırmanmak sadece kardiyovasküler sisteminiz için harika olmakla kalmaz, aynı zamanda birçok başka faydayı da beraberinde getirir. Zorlayıcı ve zaman zaman stresli olabilir, bu da kalbinizin daha fazla çalışmasına ve daha hızlı kan pompalamasına neden olur. Çoğu zaman, temiz suya erişim gibi normalde doğal karşıladığımız küçük şeyleri gözden kaçırırız. Nihayet zirveye ulaştığınızda ve ekstra bir palto getirmeyi unuttuğunuzu fark ettiğinizde, sıcaklığın ne kadar çabuk düşebileceğini ve genellikle hafife aldığımız günlük konforlara ne kadar güvendiğimizi anlayacaksınız; örneğin iç mekanda yumuşak bir yatak üzerinde uyumak gibi. Soğuk hava koşullarında dışarıda sert zeminde.

Kaynak: DİSCOVER ALTAI




ARŞİV YAZILAR