Ahmet Akın

Ahmet Akın

GELECEĞİN MESLEKLERİ GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİNİN İÇİNDE


 

Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir

MTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi

Teknoloji işleri, gelecek için dikkate alınması gereken harika kariyer yollarıdır. Çünkü, genellikle iyi maaş veren işlerdir ve daha fazla şirket yeni yazılım sistemlerini benimsedikçe muhtemelen talep görmeye devam edeceklerdir. Milli Eğitim altyapısı teknoloji ağırlıklı eğitime dönük olmadan yetkin yazılım mühendisleri yetiştiremez-siniz. Çünkü yazılım uygulamalarını geliştirmek, test etmek ve güncellemek için bilgisayar bilimi, matematik ve mühendislik tekniklerini kullanır. Meslek liseleri ile üniversitelerin hali ortada.

Teknoloji ilerledikçe, daha fazla işlem, iletişim, beceri ve günlük görev, çevrimiçi çözümlerin kullanımını içerecektir. Bu, daha fazla kuruluşun, yazılım sistemlerini tasarlamak, yenilikçi uygulamalar oluşturmak veya herhangi bir bilgisayar sorununu çözmek için daha fazla teknoloji profesyonelini işe alabileceği anlamına gelir; bu da teknoloji işlerinde sürekli büyümenin sinyalini verir. Meslek lisesi mezunlarının 7’yi 2’ye bölemediği, üniversitelere eksi puanla öğrenci alındığı bir eğitim sisteminde geleceğin teknolojisi meslekler için öğrenci yetiştirmenin güçlüğü ortada. Uygulamalı eğitim merkezi kurmak kolay. Ya gerisi?

Bilişim teknolojisindeki öncü ülkeler yetkin veri mühendisleri ve veri bilimcileri ile sürekli olarak teknolojik atılım yapmaktadırlar. Onların geldiği noktaya gelmemiz çok zor. En azından Milli Eğitim sistemimizi boş işlerden kurtararak bazı adımları atmamız gerekiyor. Verilere hakim olmak dünyaya hakim olmak gibi bir şey. Veri mühendisleri, veri bilimcilere yönelik bilinçli çerçeveler oluşturmak için farklı yöntemler ve araçlar kullanır. Veri bilimcileri, bir şirket veri tabanından veya bulut bilişim yoluyla büyük miktarda ham veri alır ve organizasyonel veya gerçek dünyadaki sorunları çözmek için bunları kolayca anlaşılabilecek gerçeklere ve bilgilere dönüştürür. 

Günümüzde teknoloji hızlı bir şekilde gelişmekte, daha hızlı değişime ve ilerlemeye olanak sağlamakta, değişim hızının daha da hızlanmasına neden olmaktadır. Ancak gelişen yalnızca teknoloji trendleri ve gelişen teknolojiler değil, çok daha fazlası değişti ve bilgi  teknolojileri profesyonellerinin, temassız dünyada rollerinin yarın aynı kalmayacağını fark etmelerini sağladı. Ve 2024 yılında bir BT uzmanı sürekli olarak öğreniyor, öğrendiklerini unutuyor ve yeniden öğreniyor olacak (arzu olmasa da zorunluluk tan dolayı). Bu, gelişen teknolojiler ve en son teknoloji trendleri konusunda güncel kalmak anlamına geliyor. 

En ileri teknoloji olan üretken yapay zeka, makinelerin insan yapımı çalışmalara benzeyen içerik oluşturmasını sağlayarak çeşitli endüstrilerde devrim yarattı. Metin oluşturmadan görüntü sentezine ve hatta müzik kompozisyonuna kadar geniş bir uygulama yelpazesini kapsıyor. Üretken yapay zeka konusunda uzmanlaşan bireyler, yapay zeka araştırmaları, veri bilimi ve yaratıcı endüstriler gibi alanlarda heyecan verici iş rollerini takip edebilirler. Üretken yapay zekanın sürekli genişleyen uygulamaları, bu teknolojide uzmanlaşanlar için parlak bir gelecek vaat ediyor ve dijital çağda nasıl etkileşim kuracağımızı ve içerik oluşturacağımızı şekillendirme fırsatları sunuyor. 

Yapay zeka, dünyamızı daha akıllı ve pürüzsüz hale getirmede önemli bir rol oynadı. Bu sadece insanları simüle etmek değil, aynı zamanda hayatlarımızı sorunsuz ve basit hale getirmek için ekstra çaba sarf etmektir. Veri bilimcileri yapay zeka ev robotları, ev aletleri, iş cihazları, giyilebilir cihazlar ve çok daha fazlası üzerinde çalışırken, bu daha akıllı cihazlar 2024'te ve hatta daha da ileride kalacak! 

Hemen hemen her işin, iş hayatımızın daha yönetilebilir olabilmesi için akıllı yazılım uygulamalarına ihtiyacı vardır. Daha fazla şirketin dijital alanlara dönüşmesiyle birlikte, daha fazla gereksinim ve talebin olduğu bilgi teknolojileri endüstrisine eklenen bir diğer özellik ise daha akıllı cihazlardır. 

*Future Jobs in Future Technology




ARŞİV YAZILAR