Ahmet Akın

Ahmet Akın

İHRACAT, YEREL BİR İŞLETMEYİ BÜYÜTMENİN HARİKA BİR YOLU OLABİLİR


 

Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir

MTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi

İhracatçı güveni bir ekonominin çalışmasının ve gücünün önemli bir göstergesidir. Artan yatırım, daha yüksek ihracat oranları ve güçlü ekonomik büyüme ile kendini gösteriyor. İhracatçı güveninin yüksek olması, insanların uluslararası ticaret yoluyla kar elde etme yeteneklerine güvenmeleri ve ekonominin bu karları sağlayacak kadar güçlü olduğunu gösteriyor. 

Sonuç olarak kendilerine yatırım yapma ve daha büyük bir iş gücü planlayarak, büyümeyi teşvik ederek ve yerel ekonomileri güçlendirerek faaliyetlerini genişletme olasılıkları daha güçlü oluyor.

Rekabetçi kalabilmek için gelişmişlik ve proaktiflik günümüzün dinamik iş ortamında, ayakta kalabilmenin önde gelen zorunluluğudur. Proaktiflik ve gelişmişlik, uzun süreli güncel kalmanın ve başarıyı garantilemenin temel modülleridir. 

Yenilikçi olmak aynı zamanda ihracatçıların kendilerinin rakiplerinden ayrılmalarına da yardımcı olabilir; kişiselleştirilmiş ambalaj yoluyla yeni satış ve pazarlama taktiklerine yatırım yapmak örneklerden birisi. Yeni ve mevcut müşterilerden gelen talebin artmasıyla birlikte bu durum ihracatı daha da artıracaktır. 

E-ticaretin büyümesi; kolaylık, güvenlik ve maliyet tasarrufu gibi bir dizi faktörden kaynaklanmaktadır. Günümüzde insanlar pandemi sırasında çevrimiçi gezinmeye ve satın almaya giderek daha fazla alıştı. Çevrimiçi kanallar aracılığıyla gelirlerini artırmak için e-ticarete güvenen firma sayısı artıyor. Ancak çevrimiçi kanallar iş çekmenin en popüler yolu olmaya devam ederken, yeni kanıtlar bazı ihracatçıların odaklarını çevrimdışı pazarlama gibi alternatif yöntemlere kaydırmaya başladığını gösteriyor. Doğru kaynaklar, araştırmalar ve stratejiler uygulandığında işletmeler ihracat fırsatlarından en iyi şekilde yararlanabilir ve bu dinamik pazarda rekabetçi kalabilirler.

İhracat, yerel bir işletmeyi büyütmenin harika bir yolu olabilir, ancak aynı zamanda bazı zorlukları da beraberinde getirebilir. Her ülkenin, işletmelerin ihracat yapmadan önce bilmesi gereken kendi yasa ve düzenlemeleri vardır.

Bazı ihracat zorlukları için şunlar söylenebilir:

Zaman zaman devam eden kesintiler nedeniyle tedarik zinciri belirsizliği,

Ticaret finansmanı almanın zorluğu,

Hammadde ve hizmetleri, enerji ve yakıtı, nakliye ve nakliyeyi, ücretleri ve işgücünü ve finansman maliyetlerini etkileyen artan işletme maliyetleri. 

Yeni pazarları tercih ederek pazar paylarını etkili bir şekilde genişletebilen işletmeler, kârlı bir büyümeyi sürdürebilecektir. Yeni gelir kaynaklarına kavuşmak, yeni müşteriler çekmelerine, marka görünümlerini artırmalarına ve sektör lideri olmalarına olanak tanır. Ek olarak, pazarın genişletilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarını ve tercihlerini daha iyi anlamalarına yardımcı ve genişleme planları için değerli bilgiler sağlar.

Ürününüzü pazarlarken pazarlamayı hedef ülkeye göre özelleştirin. Trendler, müşteri davranışları ve tercihleri hakkında bilgi sağladığı ve işletmelerin iş büyüme planlarını buna göre uyarlamasına olanak tanıdığı için işletmenin büyümesi açısından önemlidir.




ARŞİV YAZILAR