Kaymakam Arif Yalçın’ın tarihi adadaki incelemelerine İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Güngör’de eşlik etti. Kaymakam Yalçın, incelemelerde bulunduğu tarihi adanın temizlenmesi ve doğallığını bozan, çirkin görüntüye neden olan işlevini yitirmiş elektrik direğininde kaldırılmasıyla ilgili yetkililere talimat verdi.
.jpg)
.jpg)
NAGİDOS ANTİK KENTİ :
Anadolu medeniyetlerine ait çok sayıda tarihi yapı ve yerleşim yerine ev sahipliği yapan Akdeniz Bölgesi, Mersin kıyıları boyunca sıralanan antik şehirlerle bölge turizmine renk katıyor. Mersin‘in Bozyazı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Nagidos Antik Kenti de Mersin gezilecek yerler arasında oldukça ünlü. Bozyazı’da Paşabeleni olarak adlandırılan bir tepenin üzerinde ve eteklerine yayılan Nagidos, Mersin bölgesindeki en eski antik kentlerden biri.
Nagidos Ören Yeri‘nde, 1998-2002 yılları arasında Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serra Durugönül başkanlığında yürütülen arkeolojik kazılar ve kentin antik dönem limanını ve sınırlarını belirleyebilmek için yapılan yüzey araştırmaları, bölgenin tarihi dokusunu ve zenginliklerini gün yüzüne çıkardı.
Kazı çalışmalarında, Nagidos’un Kilikya Bölgesi’nde ve Küçük Asya’da hiç rastlanmayan seramiklere bulundu. Bu eserler sayesinde, bölge tarihinin günümüzden 500 yıl öncesine uzanan bir geçmişe sahip olduğunu da kanıtladı. Nagidos akropolisinin yaklaşık 200 metre karşısındaki Nagidussa Adası’nda, Bizans ve daha geç dönemlere ait eserler bulundu. Nagidos’un yüksek bir tepe üzerinde ve deniz kıyısında yer alması, akropolisin yanından bir nehrin geçmesi ve geniş bir hinterlanda sahip olması kentin askeri, ticari ve tarımsal ihtiyaçlara cevap verebilecek önemli bir merkez haline dönüşmesini sağladı.
Antik çağlardaki koloni yapılaşmasının örneklerinin görülebileceği Nagidos Antik Kenti’nden bu güne dek ulaşan kalıntı ve eserlerin sayısı oldukça az olsa da sur duvarları, agora, kerpiç yapı, künk sistemi ve kilise burnu gibi yerler, antik şehirde görülebilecek eserler arasında.

