Nefes darlığı çeken vatandaşların Pulmoner Rehabilitasyon Merkezine başvurulmalarını, bulundukları yerleşim alanlarında bu merkezlerin olmaması halinde ise Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurmalarını öneren Acı,”Uzun süreli akciğer, solunum problemi olan bireylerin nefes darlığı hissetmeksizin hareket etmesi veya normal günlük aktivitelerini yapması güçleşmektedir. Pulmoner Rehabilitasyon uygulamaları nefes darlığı ile başa çıkabilmeyi, aynı zamanda daha güçlü ve sağlıklı hissetmeyi sağlar. Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi maalesef ki ilimizde bulunmamaktadır. Bu nedenle bu yönde bir rahatsızlık hissedenlerin Göğüs Hastalıkları Uzmanınıza danışmasını öneririm. Astım-KAOH hastalığı olan vatandaşlarımızın sigarayı bırakarak, ilaçları doğru kullanarak, düzenli egzersiz yaparak her gün en az 20 dakika düzenli yürüyüş ile yaşam kalitelerini arttırabilir. Solunum sistemi rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın yürüyüş yaparken özellikle düz zemin üzerinde yürümelerini, yürüyüş esnasında nefes açıcı ilaçlarını yanında bulundurmalarını, yürüme zamanlarını yavaş yavaş arttırmalarını, yemeklerden bir saat sonra yürümelerini tavsiye ediyorum” diye konuştu.
Kolon kanserleri hakkında da bilgi veren Acı, "Kalın bağırsak kanserleri, ülkemizde kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen ilk 5 kanser türü arasında yer almaktadır. Bağırsak kanserleri en içteki tabakada bağırsak zarında başlar. Kişi tedavi edilmezse hastalık ilerler. Çoğunlukla 5-10 yıl sonra ortaya çıkar. Erken evrede teşhis edildiğinde kalın bağırsak kanseri tedavisinde başarılı sonuçlar almak mümkündür. Bu nedenle Sağlık Bakanlığımız, kolon kanserlerinin erken teşhisi için ücretsiz tarama programları başlatmıştır. 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerin 2 yılda bir sağlık kuruluşlarına başvurarak veya aile hekimlerine başvurarak tarama programına katılmalarını önermekteyim. Bu vesile ile vatandaşlarımızın diğer tarama programlarına da, rahim ağzı kanseri için 30-69 yaş aralığındaki kadınların 5 yılda bir, meme kanseri için 40-69 yaş aralığındaki kadınların 2 yılda bir katılmalarının kendi sağlıkları açısından çok önemli olduğunu belirtmek isterim. Prostat kanseri için erkek vatandaşlarımızın 40 yaşından itibaren Üroloji uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Kalın bağırsak kanseri belirtileri rektumda ya da dışkıda kanama, normal bağırsak alışkanlıklarında diyare ya da ishal gibi kalıcı bir değişiklik, karın bölgesinde sıklıkla sağ tarafta ağrı, kilo kaybı olarak gözlemlenmekte. Bu belirtilerin bulunduğu kişilerin mutlaka doktora başvurmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Kalın bağırsak kanserinin kesin sebebi bilinmemekle birlikte risk faktörlerini, aşırı kilolu veya obez olmak, fiziksel olarak aktif olmamak, fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketimi, alkol kullanımı, sigara, ileri yaş, ailede benzer kanser öyküsü bulunması, bazı genetik hastalıklar, daha önceden kolorektal kanser geçirmiş olmak,ülseratif kolit veya crohn hastalığı olarak sıralayan Acı, sağlıklı bir yaşam sürebilmek için yeterli ve dengeli beslenmenin, hareketli bir yaşamın, stresle baş etme yöntemlerini öğrenmenin, düzenli sağlık kontrollerini yaptırmanın ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın önemine vurgu yaparak sözlerini tamamladı.